Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
873.66 KB
2008-11-24 11:41:43
 Nagykanizsai Maraton 2008 11 06 044sz 02old - Kincs van a kezünkben, éljünk vele.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
927
2736
Rövid leírás | Teljes leírás (4.57 KB)

Nagykanizsai Maraton 2008. november 6. 044. szám 2. oldal - Kincs van a kezünkben, éljünk vele


A cikk szövege:

Kincs van a kezünkben, éljünk vele!
A Halis István Városi Könyvtár Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme címmel novemberben rendezvénysorozatot indít, mellyel a városunk történetét feldolgozó monográfiát szeretné népszerűsíteni. Egy-egy összejövetel alkalmával a kötet szerzői tartanak majd előadást, több aspektusból bemutatva Nagykanizsa múltját. A részletekről Czupi Gyula igazgatóval beszélgettünk.
- Titok maradhat előttünk városunk története? Azért kérdezem mindezt, mert korábbi számunkban is megjelent a kérdés: vajon titkos-e Nagykanizsa története.
- Mindaddig, amíg nem ismerjük meg, titok marad, pedig nagyszerű könyveink vannak városunkról. A sokféle korból és felfogásban megjelent köteteket könyvtárunk a www.nagy-kar.hu honlapon közzétette, sok ezer régi kanizsai újságoldallal együtt. Most azonban csak a Nagykanizsa - Városi monográfia két kötetére szeretnénk koncentrálni. Ezek a kötetek a legfrissebb kutatási eredményeket tartalmazzák. Olvasmányosak és hitelesek egyszerre.
- Hogyan próbálják ismertebbé tenni a köteteket a város előtt?
- Sokrétűen, játékosan, több generációt megszólítva.
- Mit jelent a sokrétűség?
- Elindítottunk egy kísérletet, mely iskolai osztályokat vont be a kérdéskészítők sorába. Másfajta élmény úgy olvasni valamit, hogy abból majd kérdéseket fogalmazhatunk meg. Az érdekesség azzal fokozható, hogy rossz válaszokat
is szerkeszteni kell, mert az órákon leírt kérdések egy, a „legyen ön is milliomos" mintájára készített internetes játékban jelennek meg. Ehhez a kérdéskészítő mozgalomhoz bármikor lehet csatlakozni.
- Most már sejtem mi lesz a játékosság.
- Igen a játék megjelent és folyamatosan bővül az interneten, elérni a www.jatek.nagykar.hu honlapon lehet. A sokrétűség itt is megjelenik, hiszen a számítógépe segítségével mindenki "maga elé veheti" a két kötetet és a feltett kérdésekre megkeresheti - szintén számítógépe segítségével - a válaszokat, ekkor persze már bele kell olvasni a kötetekbe és ez a fő célunk. Nevezetesen az, hogy minél többen beleolvassanak, illetve olvassák el a köteteket, vagy azok számukra fontosnak látszó fejezeteit.
- Nagykanizsa történetének melyik részét dolgozták már föl a játékban?
- Először önkényesen válogattunk a fejezetekből, később arra a részre koncentráltunk, melyről hamarosan előadást is hallgathatnak az érdeklődők.
-A kérdések írása, a játék mellett tehát lesznek előadások is?
- Igen. Fontos, hogy a Kanizsa történetét feldolgozó kötetek szerzőit is megismerhesse a város. Elgondolásunk szerint nyilvános televíziós felvételeken ismerkedhetünk meg velük. Egy előadássorozat indul tehát, melynek a Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme címet adtuk. A felvételékből olyan filmek készülnek,
melyeket a Kanizsa TV a későbbiekben bemutathat, könyvtárunkból pedig ezek után nemcsak a köteteket kölcsönözhetik ki az olvasók, hanem ezeknek az előadásoknak a DVD-n rögzített változatait is.
- A várostörténeti köteteket legjobb lenne az érdeklődők polcain is látni. Terveznek a könyvekkel kapcsolatban is valamit, hogy az internetes változat mellett kézbe is tudják venni az érdeklődők?
- Nekünk, könyvtárosoknak természetesen a szívünkhöz közel áll a könyv. Szeretnénk, ha minél többen meg is vennék a köteteket. Maga a programsorozat is azért jöhetett létre, mert kedvezményesen árusíthattuk a könyvtárban a köteteket. Elsősorban iskoláknak ajánlottuk fel a vásárlási lehetőséget. A kedvezményes eladásra biztosított példányok el is fogytak. Abban bízunk, hogy további köteteket is eladhatunk, különösen azoknak, akik eljönnek a nyilvános tévéfelvételre.
- Mikor lesz és milyen témában az első előadás?
- 2008. november 17-én 11 és 12 óra között lesz a nyilvános felvétel a Medgyaszay Házban. Az első előadó Kapo...

Insert failed. Could not insert session data.